http://www.nwohavaintoja.blogspot.com/2924455.html>

torstaina, syyskuuta 06, 2018

Sony Music väittää omistavansa oikeudet Bachin teoksiin


Pianisti James Rhodes latasi omalle Youtube kanavalleen hänen omaa soittoaan, jossa hän soittaa Saksalaisen säveltäjä Johan Sebastian Bachin teoksia. 

Mutta ei aikaakaan kunnes hänen videonsa vedettiin pois ja syyksi väitettiin tekijänoikeusrikkomusta, jonka oikeudet omistaa Sony Music Global, joka väittää että he omistaisivat 47 sekuntia tuosta videosta, vaikka itse säveltäjä on ollut kuolleena jo yli 300 vuotta. 

Miten tämä oikein on mahdollista ? 

Saksalaisen musiikin professori Ulrich Kaiser kirjoitti jo tästä klassiseen musiikkiin liitetystä internet-sensuurista.

No omistaako Sony Music Bachin teoksiin oikeudet ?

No mennään heti faktoihin, että omistaako Sony Music Bachin teoksiin oikeudet ? Vastaus = ei omista.

Syy tähän on teosten suoja-aika, joka tekijänoikeuslaissa määrittää tekijänoikeuden keston maailmalla, mutta joka maassa voi olla eri pituiset suoja-ajat, joista maksimissaan suoja-aika voi olla entintään 70 vuotta tekijän kuolemasta. 

Suoja-ajan kuluttua umpeen teosta voi käyttää vapaasti ilman minkäänlaista lupaa.

Jos teoksen alkuperämaan laki takaa teoksille yli 50 vuoden suoja-ajan tekijän kuolinvuoden päättymisestä, on niiden suoja-aika sama myös Suomessa, kuitenkin enintään 70 vuotta tekijän kuolemasta.

Eli näin tuli todistettua kuinka Sony Music Entertainment rikkoo itse tekijänoikeuden suoja-aikalakia estämällä jo yli 300 vuotta sitten kuolleen säveltäjän teoksien näkyvyyttä vetoamalla tekijänoikeusrikkomuksiin. Vaikka Bachin teoksia voi jokainen laittaa nettiin ja niistä ei yksikään ole enää suoja-aikaan kuuluvien tekijänoikeuslakien alainen.




Sony Music Entertainment on Sony Corporationin omistama monikansallinen levy-yhtiö, jonka logokin näyttää siltä että aivan kuin se olisi jollain veritahralla piirretty.

Sen liikevaihto oli vuonna 2014 peräti 4,89 miljardia dollaria.

Tämä monikansallinen levyjätti ei omista yhdenkään barokkiajan säveltäjien teoksia, koska niiden kaikki suoja-ajat ovat jo menneet umpeen, jolloin näitä kaikkia teoksia voi silloin levittää vapaasti.

Mutta Sonyn megakorporaatio on soluttautunut vahvasti Youtubeen ja alkanut sensuroimaan sen sisältöä täysin mielivaltaisesti ja tällaisen sensuurin takana voi myös olla salaiset poliittiset syyt.


Lähteet: https://boingboing.net/2018/09/05/mozart-bach-sorta-mach.html

 http://kopiraitti.fi/tekijanoikeuden-abc/suoja-aika/