http://www.nwohavaintoja.blogspot.com/2924455.html>

lauantaina, joulukuuta 28, 2019

Britannia pakotti Chagossaaren asukkaat lähtemään kodeistaan CIA:n salaisen tukikohdan tieltä


Britannia on pakottanut Chagossaarten asukkaat lähtemään kodeistaan, koska alueella on Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n salainen sotilastukikohta.

Nyt Mauriutius uhkaa haastaa Britannian kansainväliseen rikostuomioistuimeen, koska kymmenien vuosien ja oikeuden päätösten jälkeen saaren asukkaat eivät edelleenkään saa palata koteihinsa.

Chagossaaret ovat Intian valtameressä Malediiveista etelään sijaitseva saariryhmä, joka koostuu n. 60:stä saaresta.

CIA:n tukikohta sijaitsee saarella edelleen ja Yhdysvaltain armeija on BBC:n tietojen mukaan käyttänyt sitä mm. tehdessään ilmaiskuja Afganistaniin ja Irakiin.

Lisäksi liikkuu tietoja, että siellä sijaitsisi yksi CIA:n salaisista kuulustelukeskuksista, joita on käytetty mm. terrorismista epäiltyjen kiduttamiseen.

Britannian ja Yhdysvaltojen vuokrasopimus Diego Garciasta uusittiin vuonna 2016 ja sopimus on voimassa tällä hetkellä vuoteen 2036 asti.



Chagossaarelaisten etujärjestö osoitti mieltään Lontoossa toukokuussa vuonna 2015.

Britannian ulkoministeriö ilmoitti, ettei tunnusta Mauriutiuksen vaatimuksia, vaikka siitä huolimatta se on pyytänyt jo anteeksi chagoslaisten pakkosiirtoja ja ryhtynyt järjestämään pakkosiirretyuille muistomatkoja heidän entiselle kotisaarelleen.

Chagoslaisten etujärjestön puheenjohtaja Louis Olivier Bancoult syntyi Chagossaarten Peros Banchos -saarella ja pakkosiirrettiin äitinsä kanssa neljävuotiaana Mauriutiukselle. Hän tuomitsee Britannian ehdottamat muistomatkat jykästi ja hänen mukaansa niiden tarkoitus on lähinnä aiheuttaa vain sisäistä hajaannusta chagoslaisten yhteisössä.

"Britannia yrittää ostaa meidät hiljaisiksi", Bancoult sanoi BBC:lle.

"Siksi sanomme, että arvokkuutemme ei ole kaupan".

Lähde: HS