http://www.nwohavaintoja.blogspot.com/2924455.html>

torstaina, marraskuuta 30, 2017

Teosto hiljeksi Suomen Youtuben musiikkisisällöstä valtaosan


Toimittaja: Teemu Vehkala

Säveltäjien ja sovittajien sekä musiikki kustantajien tekijänoikeuksia valvova Teosto hiljensi Suomen Youtuben musiikkisisällöstä valtaosan viimeyönä.

Teoston mukaan taustallla on kiista ettei oikeudenhaltijat saa korvauksia Youtubessa soitetusta musiikista.

Mutta asia on itseasiassa paljon kierompi koska valtaosa tunnetuistakin artisteista saa juuri näkyvyytensä Youtubesta. Joten nyt kun TEOSTO on blokannut heidänkin näkyvyytensä Youtubesta Suomessa. Niin tämähän on jo lähes kartellimainen toimenpide TEOSTO ry:ltä.Tuokin teksti, että materiaalin omistaa TEOSTO ei pidä paikkaansa. Vaan materiaalin omistaa se taho joka on tuottanut tuonkin Cheekin levyn, josta tuo kyseinen musiikkivideokin tehtiin.

Musiikkiala kun käsittää edelleen ns. kustannustoimintaa, jolla eteenkin nämä monikansalliset kustannusyhtiöt kuten Warner hyödyntää niitä sillä tavalla, että he pyrkivät hyötymään hittisäveltäjien tekijänoikeustuloista. Jolloin säveltäjän sopimus on jopa niin huono, että hän joutuu joskus luovuttamaan teoksistaan yli 2/3 näille monikansallisten kustannus/levy-yhtiöiden välistävetäjille. 

Kun tämä Suomen TEOSTO on pelkkä rekisteröity yhdistys, jonka kirjanpitokin on lähes salainen. Mutta silti TEOSTO:lla on oikeus periä mm. ravintoloilta sekä yrittäjiltä tekijänoikeuskorvauksia, joita yrittäjätkin joutuvat maksamaan kuukausittain pelkän liikehuoneiston pinta-alan perusteella TEOSTO:lle radiosoitosta.

Lisäksi myös jos ostat vaikka kannettavan USB-kovalevyn, niin siitäkin joudut sinä maksamaan samalla TEOSTO:lle hyvitysmaksun.

Teostolla ja Verkkokauppa.com yrityksellä oli joitain vuosia sitten kiista, jolloin Verkkokauppa.com oli kierrättänyt tyhjiä CD, DVD-levyjen myynnin Virolaisen Arctecho Oü:n kautta. Jolloin suomalaiset kuluttajat pääsivät näin kiertämään TEOSTO:n määräämän hyvitysmaksun.

Mutta TEOSTO haastoi lopulta lokakuussa 2008 tämän virolaisen yrityksen oikeuteen ja lopulta nyk. Verkkokauppa.com tuomittiin oikeudessa maksamaan 3,5 miljoonan euron korvaukset maksamattomista hyvitysmaksuista

Nämä TEOSTO:n vuosittain keräämät useiden kymmenien miljoonien eurojen hyvitysmaksut eivät mene kenellekään säveltäjälle tai sanoittajalle. Vaan ne valuvat näiden monikansallisten musiikkijättien (Warner Music, Sony Music) sikariporras omistajien taskuun. Joten tämäkö on tekijänoikeuksien valvontaa ? 


Kaupalliset artistien joukkopako TEOSTO:sta on jo alkanut

Useat tunnetut suomalaiset artistit ovat jo lähteneet TEOSTO:sta ja liittyneet mm. Ruotsissa toimivaan vastaavaan tekijänoikeusjärjestö Stiimiin

Tämä johtuu siitä, että kun Suomessa TEOSTO:n tekijänoikeuskorvauksia ei voida ohjata tekijän omalle yritykselle. Niin taas Ruotsissa ne voi tämän Stiim järjestön kautta ohjata yritykselle.

Sunrise Avenue yhtyeen Samu Haber on ottanut tähän asiaan kantaa julkisesti viime vuosina.  

Kaiken tämän taustalla on raha

Vaikka TEOSTO ry yrittää tämänkin Youtube sensuuri skandaalin aikana selitellä, että heitä kiinnostaa tässä kiistassa vain asiakkaidensa musiikintekijöiden, sanoittajien, sovittajien sekä kustantajien etu niin tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. 

Sillä TEOSTO/NBC on aina ollut monikansallisten musiikkijättien rahanpesulaitos. Koska tätä useiden miljoonien eurojen välitystä sekä kirjanpitoa ei koskaan tutkita. 

Joten tämän toiminnan voi aina vain esittää, että se on voittoa tavoittelematonta. Mutta mitenkä menisi Warner Music tai Sony Music levy-yhtiöillä jos he todella alkaisivat toimimaan voittoa tavoittelemattomasti ? 

No tietenkin ne silloin ajautuisivat aika nopeasti konkurssiin ja lopulta konkurssiin.

Mutta tämä viimeisen vuorokauden aikana tapahtunut TEOSTO/NBC järjestön suorittama Youtuben sensuuri temppu on kyllä jo röyhkeydessään sitä luokkaa, ettei sitä varmasti tulla ihan heti unohtamaan. Sillä tämähän saattaa jo olla alkua sille, että seuraavaksi näitä muita poliittisesti ei korrekteja Youtube videoita aletaan sensuroimaan.

Mutta niitä ei enää voida alkaa sensuroimaan niillä verukkeilla, että nämä sensorit olisivat epäonnistuneet neuvottelemaan uusia sopimuksia näiden poliittisesti epäkorrektien Youtube videoiden tekijöille. 

Sillä nyt näiden suomalaisten artistien tulisi uskaltaa nousta puolustamaan heille kuuluvia oikeuksiaan, joita ovat myös Youtube kanavalla näkyvyyden takaaminen jonka nyt tämä TEOSTO/NBC on heiltä riistänyt.


Lähde: http://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/201711302200570491_vd.shtml

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/57469-verkkokauppacom-valittaa-miljoonatuomiosta

https://www.uusisuomi.fi/raha/199004-maija-vilkkumaa-osa-muusikoista-jatti-jo-suomen-teoston-ei-ole-reilua-etta-se-suomessa