tiistaina, huhtikuuta 12, 2011
Japanin ydinkatastrofin raportit päivä päivältä
Tiistai 12.4
- Japanin viranomaiset nostavat Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden kansainvälisellä Ines-asteikolla vakavimpaan luokkaan seitsemän. Aiemmin luokituksen on saanut vain Tshernobylin katastrofi vuonna 1986.
- Voimalassa syttyy tulipalo lähellä nelosreaktoria. Palo saadaan kuitenkin nopeasti sammutettua.
Maanantai 11.4
- Tasan kuukausi sitten sattunut järistys, tsunami ja ydinvoimalaonnettomuus työllistävät edelleen voimalatyöntekijöitä, jotka jäähdyttävät merivedellä vaurioituneita reaktoreita. Jäähdytysjärjestelmien käynnistämisessä ei olla edistytty. Tavoitteena on, että radioaktiivisen veden pumppaaminen mereen saataisiin lopetettua viimein tänään.
- Japanin hallitus harkitsee laajentavansa evakuointialuetta 30 kilometriin tietyillä alueilla korkeista säteilytasoista johtuen.
Perjantai 8.4.
- Torstain voimakas järistys Japanissa katkaisee sähköt kolmesta ydinvoimalasta. Fukushima Dai-ichi -ydinvoimalan työntekijät evakuoidaan tsunamivaroituksen jälkeen, mutta jäähdytystöitä ei keskeytetä. Myös typpikaasun syöttäminen voimalan ykkösreaktoriin jatkuu.
Torstai 7.4.
-Voimalayhtiö Tepco alkaa ruiskuttaa typpikaasua voimalan ykkösreaktoriin, joka on vaarassa räjähtää siihen kertyneen vedyn takia.
Keskiviikko 6.4.
- Tepco ilmoittaasaaneensa Fukushima Dai-ichin kakkosreaktorin vuotokohdan tukittua. Toimissa viimein onnistutaan ruiskuttamalla vuotokohtaan natriumsilikaattia eli vesilasia.
Tiistai 5.4.
- Japani pyytää ydinkriisin hoitamisen avuksi Venäjältä alusta, jota käytetään ydinsukellusveneiden purkamiseen.
Maanantai 4.4
- Japanin viranomaiset varoittavat, että ydinkriisin saaminen hallintaan voi viedä vielä kuukausia.
- Lauantaina kakkosreaktorin huoltokammiosta löydettiin halkeama, josta on vuotanut radioaktiivista vettä mereen. Työntekijät ovat turvautuneet kylpysuolajauheisiin, joka muodostaa maitoista väriä, jolla voitaisiin paikallistaa vuotokohta. Tepco suunnittelee pystyttävänsä jonkinlaisen suojan merelle estääkseen säteilystä saastunutta vettä leviämästä valtamereen.
- Työntekijät joutuvat päästämään radioaktiivista vettä mereen. Saastunutta vettä oli käytetty viilentämään käytetyn polttoaineen varastoja.
- Analyytikot arvelevat, että Fukushiman Dai-ichi -ydinvoimalan kriisi haittaa ydinvoimateollisuuden tulevaisuudennäkymiä enemmän kuin Tshernobylin katastrofi.
Perjantai 1.4
- Tepco aikoo suihkuttaa yhteensä 60 000 litraa vesiliukoista hartsia seuraavien kahden viikon ajan estääkseen radioaktiivisen pölyn leviämisen.
- Japanin ydin- ja teollisuusturvallisuusviranomaisen mukaan radiojodin pitoisuuksia koskevat arviot on todettu oikeaksi: pohjavesi on saastunut. Tepco arvioi aiemmin tällä viikolla säteilyn määrää pohjavedessä virheellisiksi todettujen mittausten perusteella. Yhtiö on korjaamassa arviotaan pohjaveden säteilypitoisuuksista.
Torstai 31.3
- Meriveden radioaktiivisuus ylittää torstaiaamuna 4 385 -kertaisesti sallitut arvot. Kyseessä on korkein määrä sitten kriisin alkamisen. Japanin ydinturvallisuusviraston johtajan Hidehiko Nishiyaman mukaan on mahdollista, että voimala vuotaa koko ajan radioaktiivista ainetta mereen.
Keskiviikko 30.3.
- Fukushima Daiichi -voimalan lähellä merivedestä mitataan 3 355-kertaisia jodipitoisuuksia sallittuun verrattuna. Pitoisuudet koskevat jodi-131-isotooppia, jonka puoliintumisaika on kahdeksan päivää.
- Muun muassa Ranska on luvannut lisätukea Japanille taistelussa ydinvoimakriisiä vastaan. Maa lähetti kaksi valtio-omisteisen voimalayhtiö Arevan ydinvoima-asintuntijaa avustamaan Tepcoa.
- 27 500 on vahvistettu kuolleen tai kadonneen maajäristyksen ja tsunamin seurauksena.
Tiistai 29.3.
- Japanin hallitus harkitsee Fukushiman 1 ydinvoimalan omistavan Tepcon haltuunottoa.
- Fukushiman ydinvoimala-alueelta viikko sitten otetuista maaperänäytteistä on löydetty plutoniumia. Ydinreaktioiden sivutuotteena syntyvä plutonium on vaarallista ihmisen terveydelle.
Maanantai 28.3.
- Radioaktiivisen veden poistotyöt vaurioituneista reaktoreista jatkuvat Fukushimassa tänään maanantaina. Radioaktiivisesta vedestä aiheutuneet annosnopeudet ovat olleet kakkosyksiköllä yli 1000 millisievertiä tunnissa.
- Ydinvoimayhtiö Tepco korjasi varhain maanantaiaamuna sunnuntaisen virheensä, josta se on saanut osakseen voimakasta kritiikkiä Japanin viranomaisilta. Eilen yritys nimittäin ilmoitti, että kakkosreaktorin turbiinirakennuksen sisällä vedestä oli mitattu kymmenmiljoonakertainen määrä säteilyä. Todellinen määrä on kuitenkin 100 000-kertainen normaaliin verrattuna.
- Yksiköissä 1–4 laitteiden kunnon tarkastaminen jatkuu yhä, jotta normaali ulkoisella sähköllä toimiva jälkilämmönpoistojärjestelmä voitaisiin ottaa käyttöön. Yksiköille 5 ja 6 on jo kytketty syöttö ulkoisesta verkosta, samoin kuin yksiköiden 1–3 valvomoihin.
Sunnuntai 27.3
- Merivesinäytteistä, jotka otettiin 1,5 kilometrin etäisyydeltä Fukushiman vaurioituneista yksiköistä, mitatiin jodi-131-isotooppia 1150-kertainen määrä suurimpaan salliittuun pitoisuuteen verrattuna.
Lauantai 26.3.
- Säteilyarvot merivedessä Fukushiman 1 -ydinvoimalan läheisyydessä ovat ponnahtaneet merkittävästi. Perjantaina tehtyjen mittausten mukaan radiojodia havaittiin 1 250,8 kertaa sallittua määrää enemmän.
- Ykkös-, kakkos- ja kolmosreaktoriin on alettu suihkuttaa makeaa vettä.
- Ongelmana on myös radioaktiivinen vesi, jota on löytynyt ykkös-, kakkos-, kolmos- ja nelosreaktoreiden turbiinirakennuksista.
Perjantai 25.3
- Japanin hallitus kehottaa 20–30 kilometrin etäisyydellä Dai-ichin voimalasta asuvia ihmisiä jättämään kotinsa. Tähän asti asukkaita on kehotettu välttämään ulkona liikkumista.
- Euroopan unioni tiukentaa Japanista tuotujen elintarvikkeiden ja eläinrehujen valvontaa.
- Virallinen uhriluku nousee 10 035:een. 17 443 ihmistä on ilmoitettu kadonneeksi.
Torstai 24.3.
- Kaksi kolmesta Dai-ichin ydinvoimalan pahasti säteilylle altistuneesta työntekijästä kuljetetaan sairaalahoitoon.
- Japanin viranomaiset suosittelevat, ettei pienten lasten tule juoda vettä Ibarakin, Chiban ja Saitaman alueella sekä osin Tokion alueella.
- Myös Suomessa havaitaan Japanin onnettomuudesta peräisin olevaa jodin isotooppia I-131. Havaitut määrät ovat erittäin pieniä, eikä niillä kerrota olevan vaikutusta terveyteen eikä ympäristöön.
- Työ jatkuu Fukushiman 1 -ydinvoimalassa. Eilen keskiviikkona työskentely keskeytyi, kun voimalan kolmosreaktorissa havaittiin savua.
- Ykkösreaktorin lämpötila on laskenut keskiviikkona noin 300 asteeseen, kun se oli ensin noussut huolestuttavalle 400 asteen tasolle. Normaalitila on noin 260 astetta.
General Electricin Mark 1-ydinreaktori. 1. Toruksen muotoinen laudeallas 2. Tuuletusputki 3. Reaktori 4. Paineastian teräskuori (keltainen) 5. Kova suojarakennus 6. Polttoaineen syöttötaso 7. Polaarinosturi 8. Käytetyn polttoaineen varastoallas (polttoaine on veden peitossa) 9. Kevyt suojarakennus 10. Betonirakennus
(Päivitetty 24.3. klo 9.50)
Kaaviokuvaa ja sanastoa Japanin ongelma-voimalasta.
Keskiviikko 23.3.
- Fukushiman ydinvoimalan kolmosreaktorista on noussut mustaa savua. Ydinvoimayhtiö Tepco on evakuoinut työntekijät reaktoreista 3 ja 4 sen jälkeen, kun savu raportoitiin neljän jälkeen iltapäivällä paikallista aikaa.
- Ykkösreaktorin lämpötila on noussut lähelle 400 celsiusastetta. Reaktoria on jäähdytetty vedellä. Työskentely kakkosreaktorilla on jouduttu keskeyttämään korkeiden säteilyarvojen vuoksi.
- Ydinvoimayhtiö Tepcoa syytetään siitä, että yhtiö toistuvasti laiminlöi pakollisten turvatarkastusten tekemisen kymmenen vuoden ajan ennen onnettomuutta.
- Säteilyturvakeskuksen mukaan Helsingissä ja Rovaniemellä on havaittu erittäin pieniä määriä Fukushiman radioaktiivisia aineita.
- Yhdysvallat kielsi ensimmäisenä maana japanilaisten elintarvikkeiden tuonnin Fukushiman lähialueilta. Suomen Säteilyturvakeskuksen mukaan Fukushiman lähellä tuotettujen vihannesten jodi- että cesiumpitoisuudet ovat nousseet reilusti yli elintarvikkeille asetettujen raja-arvojen.
Tiistai 22.3.
- Fukushiman 1 -voimalan kaikkiin kuuteen ydinreaktoriin on nyt kytketty ulkoinen energialähde.
- Fukushiman Dai-ichi-voimala kahdesta uhkaavammasta reaktorista nousi savua ja höyryä tänään tiistaina.
- Ydinvoimalassa palattiin työhön tiistaina aamulla Japanin aikaan. Nelosreaktoriin kytkettiin ulkoinen sähkökaapeli. Tepco suunittelee palauttavansa sähköjärjestelmät ykkös- ja kakkosreaktoriin keskiviikkoon mennessä. Kolmos- ja nelosreaktorissa pitäisi olla sähköä torstaihin mennessä.
- Maanantaina merivedessä voimalan läheisyydessä haitut korkeat säteilytasot ovat laskeneet. Tiistaina radiojodia esiintyi 29,8-kertaa sallittua määrää enemmän.
Maanantai 21.3.
- Sähköt on saatu palautettua neljään Fukushima Dai-ichi -ydinvoimalaitoksen reaktoreista. 1 ja 2 reaktoreiden sähköisiä laitteita testataan vielä ennen kuin reaktoreiden jäähdytysjärjestelmät yritetään palauttaa.
- Infrapunalaitteilla varustetut helikopterit ovat saaneet varmistettua, että kuudessa reaktorissa käytetyn polttoaineen säiliöiden veden lämpötila on pudonnut alle sadan asteen.
- Kakkosreaktorista alkoi nousta valkoista savua kuuden jälkeen maanantai-iltana. Tepco evakuoi työntekijät väliaikaisesti voimalan alueelta.
- Huoli elintarviketurvallisuudesta on lisääntynyt. Muun muassa pinaatissa on löydetty 27 kertaa suositukset ylittävä määrä radioaktiivsita jodia. Viranomaiset ovat kehottaneet Fukushiman läheisyydessä asuavia välttämään vesijohtoveden juomista.
- Maailmanpankki arvioi, että Japanin toipuminen katastrofista voi viedä viisi vuotta.
- Katastrofissa kuolleiden määrä on varmistettu 8 649 henkeen. Yli 13 000 henkeä on kadoksissa.
Sunnuntai 20.3.
Japanin
- Kyodo Newsin mukaan sähkönsyöttö reaktori 2:een on aloitettu. Myös ykkösreaktoriin on tarkoitus aloittaa sähkönsyötty tänään.
- Tepco yrittää tuoda sähkökaapelit reaktoreihin 3 ja 4. Reaktoreiden jäähdytystä suihkuttamalla tonneittain vettä jatketaan.
- Tepcon mukaan sunnuntaiaamulla aikaan mitatut säteilyarvot noin puolen kilometrin päässä kakkosreaktorista luoteeseen ovat pudonneet lauantaista.
Lauantai 19.3.
- Reaktoreihin 1 ja 2 saatiin vedettyä sähkökaapelit, mutta sähkönsyöttöä ei ole vielä aloitettu.
- Japanin hallituksen edustajan mukaan terveydelle haitallisinta plutonium-uraaniseosta käyttävän kolmosreaktorin tila on vakaa.
- Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Yukiya Amano varoittaa olemasta liian optimistinen Fukushima 1:n tilanteesta.
Perjantai 18.3.
- Japanin viranomaiset nostavat Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden vakavuudeltaan viidenteen luokkaan kansainvälisellä Ines-asteikolla
- Reaktori 3:n jäähdytys on edelleen etusijalla. Torstaina reaktoriin suihkutettiin 64 tonnia vettä puolustusvoimien helikoptereiden, viiden kuorma-auton ja poliisin vesitykillä varustetun kuorma-auton voimin. Perjantaina kastelua lisätään.
- Sähkönsyöttö 1 ja 2 -reaktoreihin pyritään palauttamaan tänään ulkoisten sähkökaapelien kautta. Reaktori 3:een ja 4:een sähkö aiotaan palauttaa sunnuntaihin mennessä.
- Säteilyarvot ovat pudoneet 265 mikrosievertiin tunnissa torstaina mitatusta 351,4 mikrosievertistä tunnissa Fukushiman 1 -voimalan alueella.
- Maailman terveysjärjestö WHO uskoo, että Japanin ydinturman säteily pysyy rajoitetulla alueella eikä aiheuta terveysriskejä muualla maailmassa.
Torstai 17.3.
- IAEA kertoi saaneensa Japanin viranomaisilta tiedon, että Fukushima Dai-ichi -ydinvoimalaitoksen sähkökojeistoiltaan vähiten vaurioituneelle kakkosyksikölle on saatu vedettyä sähkökaapeli, ja ulkoisen sähkön palauttaminen on käynnissä.
- Säteilyturvakeskuksen mukaan Finnairin Tokiosta tulleissa koneissa ei ollut terveydelle haitallista määrää säteilyä.
- Fukushima 1 -voimalan reaktoreita yritetään epätoivoisesti jäähdyttää. Voimala-alueelle pystytetään voimalinjaa, jolla pääverkosta saadaan virtaa jäähdytysvettä pumppaaviin pumppuihin. Japanin armeija onnistui keskiviikkoa paremmalla menestyksellä jäähdyttämään reaktoreita suihkuttamalla vettä helikoptereista.
- Reaktori 4:n käytettyä polttoainetta ympäröivän jäähdytysaltaan vesi on mahdollisesti kokonaan haihtunut ja säteilyarvot ovat korkeat. Prioriteettina pidetään myös reaktoria numero 3, jossa polttoaineena on plutoniumseosta, joka on ihmisen terveydelle haitallisin.
- Yhdysvaltain viranomaiset ilmaisevat huolensa säteilyvuodoista ja kehottavat kansalaisiaan lähtemään maasta. Myös muun muassa Britannia, Ranska ja Australia ovat antaneet vastaavia kehotuksia.
- Suomen ulkoministeriö kehotettaa kansalaisia poistumaan 80 kilometrin säteellä Fukushima 1 ydinlaitoksesta. Suur-Tokion alueella ja sen pohjoispuolella oleskelevia suomalaisia kehotetaansiirtymään maanteitse tai junalla Nagoyan-Kansain alueelle tai sen eteläpuolelle. Tokion alueelle ja siitä pohjoiseen jääviä kehotetaan noudattamaan tarkasti Japanin viranomaisten määräyksiä.
- Kriisin aiheuttamien taloudellisten menetysten arvioidaan kohoavan 100–170 miljardiin euroon.
- G7-maiden valtionvarainministerit kokoontuvat keskustelemaan siitä, kuinka Japania autetaan toipumaan kriisin talousvaikutuksista.
- Maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa arvioidaan torstaihin mennessä kuolleen yli 5 000 ihmistä. Lähes 9 000 on kadoksissa.
Keskiviikko 16.3
- Tulipaloja Fukushima 1 -voimalan nelosreaktorissa. Ydinvoimalan työntekijät evakuoidaan kohonneen säteilyn vuoksi.
- Ongelmareaktoreiden jäähdytyksessä otetaan käyttöön helikopteri. Ensimmäinen yritys pudottaa helikopterista vettä yhteen reaktoreista kuitenkin epäonnistuu.
- Maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa kuolleiden ja kadonneiden määrän arvioidaan keskiviikkoon mennessä olevan yli 11 000 ihmistä.
- Japanin tuhoalueilta on evakuoitu 550 000 ihmistä.
- Tilanteen ounastellaan nostavan niin päästöoikeuksien kuin puolijohdepiirien hintoja.
Tiistai 15.3
- Fukushiman 1 voimalan kakkosreaktorissa tapahtuu räjähdys, jonka todennäköisenä syynä pidetään vedyn syttymistä. IAEA:n saaman tiedon mukaan ydinvoimalassa syttyy lisäksi palamaan käytöstä poistettu polttoainesauva, ja palosta pääsee radioaktiivisia hiukkasia suoraan ilmaan.
- Tokion pörssin Nikkei-indeksi sukeltaa 10 prosenttia.
Maanantai 14.3
- Fukushiman 1 eli Dai-ichi-ydinvoimalan kolmosreaktorissa tapahtuneessa räjähdyksessä loukkaantuu 11 ihmistä. Säteilytasot voimalan läheisyydessä nelinkertaistuvat 8 200 mikrosievertiin tunnissa.
- Maanantai-iltapäivänä virallinen uhriluku on 2 475 ja kateissa on 3118 ihmistä. Kuolleita epäillään olevan yli 10 000 ja kadonneita yli 17 000. Iltaan mennessä pelastustyöntekijät ovat evakuoineet yli puoli miljoona ihmistä tuhoutuneilta alueilta.
Sunnuntai 13.3
- Tokion kaupoissa raportoidaan ruuan ja veden vajauksesta ihmisten varustautuessa hätätilanteeseen
- Sendain lentokenttä hautautuu veteen ja likavesi peittää kaksi kentän kiitorataa.
Lauantai 12.3
- Fukushiman Dai-ichin ydinvoimalassa 240 km Tokiosta paineita tiputetaan päästämällä ilmaan radioaktiivista höyryä.
- Lauantai-aamuna Tohokun ydinvoimalassa tapahtuu vesivuoto.
- Fukushiman Dai-ichin ydinvoimalassa tapahtuu vetyräjähdys. Neljän työntekijän raportoidaan loukkaantuneen räjähdyksessä.
- Fukushiman reaktoreita yritetään jäähdyttää merivedellä ulkoseinien romahdettua. Evakuointi suoritetaan lähes 20 km säteeltä.
- Öljynjalostamolla Incharassa riehuu hallitsematon tulipalo yli 30 metrisillä liekeillä.
- Illalla 1500 ihmisen vahvistetaan kuolleen. Tsunamin riepottelemassa Minamisanrikun kaupungissa puolet 17 600 asukkaasta on kateissa.
Perjantai 11.3
- Japanissa tapahtuu kello 14:46 paikallista aikaa 8.9 magnitudin kokoinen maanjäristys, joka aiheuttaa Koillis-Japaniin rantautuneen tsunamin. Lähin suuri kaupunki Sendai jää paikoin jopa 10 metriä korkean aallon huuhtomaksi. Poliisi ilmoittaa Sendain kaupungista löytyneen 200-300 ruumista.
- Tokion toimistorakennukset evakuoidaan ja sähköt menevät poikki yli 4,1 miljoonasta taloudesta kaupungin ympärillä. Julkinen liikenne pysähtyy.
- Fukushiman Dai-ichin ydinvoimalassa annetaan hälytys. Järistys aiheuttaa jäähdytysongelmia reaktoreissa, mutta viranomaiset ilmoittavat, ettei säteilyvuotoja ole tiedossa. Varatoimenpiteenä lähes 2000 ihmistä evakuoidaan ydinvoimalan läheisyydestä perjantaiyönä.
- Naganon lähellä tapahtuu 6.2 magnitudin jälkijäristys. Onagawan ydinvoimalassa sattuu tulipalo.
Lähteet: Factset, Kyodo News, Reuters, Dow Jones, WSJ, STUK:in sivut, Yle, NHK