http://www.nwohavaintoja.blogspot.com/2924455.html>

keskiviikkona, toukokuuta 09, 2012

Hollanti hyväksyi internet neutraalilainHollanti on hyväksynyt internetin neutralointilain. Muun muassa osa operaattoreista on halunnut aiemmin asettaa maksuja tietyille sovelluksille ja palveluille, joka vaatii verkkoliikenteen tarkastelua.

Nyt kuitenkin kaikki Hollannissa oleva nettiliikenne on määrätty samanarvoiseksi kun pitkään käsittelyssä ollut laki meni läpi eilen.

Suomen osalta näistä neutraliteeteista on käyty keskustelua TeliaSoneran asettamien SKYPE-maksujen osalta. Mutta monikansallinen operaattori ei ole toistaiseksi tuomassa näitä maksuja Suomeen, mutta sama yhtiö on ajamassa niitä Ruotsiin ja Espanjaan.

Hollannin laki tekee maasta ensimmäisen Euroopassa, jossa kaikki verkkoliikenne on virallisesti tasa-arvoista. Tämä tarkoittaa, ettei ladattavalla tai lähetettävällä sisällöllä ole väliä, kaikkea pitää kohdella tasapuolisesti. Uuden lain voimaantultua muun muassa hollantilaisoperaattori KPN:n toivomat Skype-maksut ja niiden seuraantaan vaadittava DPI-tekniikka (deep packet inspection) ovat kiellettyjä.

Laissa on muutama reikä verkkoliikenteen tarkastelun mahdollistamiseksi. Mikäli käyttäjä hyväksyy seurannan tai operaattori saa oikeuden luvan, on liikennettä mahdollista seurata. Näitä on kuitenki mahdollista käyttää vain tarkkaan määritetyissä olosuhteissa. Lisäksi laki mahdollistaa toistaiseksi liikenteen hallinnan ruuhkatilanteissa ja verkkoturvallisuuteen liittyvissä tapauksissa.

Paikallista EFFIä (Electronic Frontier Finland ry) vastaava, digitaalisia oikeuksia puolustava Bits of Freedom -järjestö pitää päätöstä voittona internetin vapaudelle ja kehoittaa muita maita noudattamaan Hollannin esimerkkiä.

Lähde: Fin.afterdawn.com