Musikat joutuvat myös viranomaisten syyniin.
Euroopan
elintarvikevirasto (EFSA) on arvioinut kymmeniä tuhansia
terveysväitteitä. Yli 1700 terveysväitettä muuttuu kielletyksi
joulukuun 14. päivä.
-
EU:n terveysväitelainsäädännön tarkoitus on luoda yhteiset
pelisäännöt, jotka rajaavat, mitä väittämiä
elintarvikemarkkinoinnissa voidaan käyttää, maa- ja
metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Anne
Haikonen selventää.
Haikosen
mukaan terveysväittämä on täytynyt osoittaa tieteellisesti
todeksi, jotta EU on sen hyväksynyt. Terveysvaaraa ei saa väittämien
takia syntyä, ja kuluttajan on pystyttävä ymmärtämään
väitteet.
-
Myönnän, että osa hyväksytyistä väittämistä on tosiasiassa
melko vaikeita ymmärtää, Haikonen naurahtaa.
Mustikkapussit
muuttuvat
Pian
mustikkatuotteiden kyljessä ei saa enää väittää, että mustikka
toimii luonnollisena antioksidanttina. Haikonen painottaa, että
kaikkia mustikkaan liittyviä terveysväitteitä ei ole kuitenkaan
tyrmätty.
Mustikasta
ei saa myöskään kohta enää väittää, että sen syöminen
parantaisi hämäränäköä.
Väittämien
valvonta jää EU:n jäsenvaltioiden vastuulle. Virheellisten
väittämien poistaminen myytävistä tuotteista saattaa Haikosen
mukaan kuitenkin kestää.
-
Suomessa valvonta hajautetaan kuntiin, ja Evira ohjaa valvontaa.
Ksylitolin
ja kofeiinin terveysvaikutukset jakavat
Haikonen
kertoo, että vain täysksylitolipurukumiin liittyvät väitteet
hyväksyttiin EFSA:ssa. Enää esimerkiksi tavallista sokeritonta ja
ksylitolilla makeutettua purkkaa ei saa mainostaa hampaille
terveelliseksi.
Kofeiinin
terveysväittämistä väännetään vielä kättä. Haikonen kertoo,
että kofeiini on saanut jo myönteisen lausunnon, mutta arviointi on
vielä EU:ssa kesken ja kofeiiniväitteet jäivät odotuslistalle.
-
Kofeiinin nauttiminen suurina määrinä saattaa tuottaa ongelmia,
vaikka sillä onkin havaittu terveysvaikutuksia.
Haikonen
muistuttaa, että EU ei ole kieltämässä uudella lainsäädännöllä
mitään tuotteita, vain tuotteiden pakkausmerkinnät muuttuvat.
Tarkoitus on helpottaa kuluttajan arkea, ja välttää
harhaanjohtavaa mainontaa.
Todellisuudessa näiden säädösten takana on kuitenkin BIG PHARMA, eli eliitin käsissä pyörivä lääketeollisuuden mafia joka pyrkii kaikilla keinoilla saamaan mm. vielä useat kauppojen hyllyiltä löytyvät mausteet lääkeluetteloihin. Tässä nimitäin on kyse laajamittaisesta väestön terveyteen kohdistuvasta uhasta, joka suoritetaan täysin tietoisesti vallassa olevan lääketeollisuuden mafian puolelta.
Kolesteroli-myytti on suuri bisnes, syöpäteollisuus on suuri bisnes jne.
Mutta erityisesti tämä vieläkin Suomen mediassa käynnissä oleva rasvasota liittyy siihen, kun julkisuudessa monet tunnetut toisinajattelijat kuten Antti Heikkilä ovat paljastaneet sen, että kolesteroli on luonnollinen ihmiselle kuuluva suoja-aine ja kovat rasvat todellisuudessa niitä terveellisiä. Mutta Suomen terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) pyrkii tekemään kaikkensa, jotta saisi Suomalaiset pysymään kovissa rasvoissa ja syömään teollisesti vaarallisilla menetelmillä valmistettua margariiniä leivän päällä, jossa on mm. bentseeniä.
Bentseeni (C6H6, bentsoli, sykloheksatrieeni) on kirkas ja helposti syttyvä neste, joka liukenee veteen (1,8 g/l 25 °C) ja sillä on miellyttävä ja makeahko tuoksu. Bentseeninleimahduspiste on −11 °C ja itsesyttymislämpötila 498 °C. Bentseeni on aromaattinen hiilivety ja tunnettu karsinogeeni. Sitä esiintyy maaöljyssä ja edelleen bensiinissä, mutta niin vähän, että sitä myös syntetisoidaan paljon. Sellaisenaan sitä käytetäänliuottimena.] Siitä valmistetaan mitä erilaisimpia aromaattisia yhdisteitä: mm. lääkkeitä, muoveja, värejä, räjähteitä, pesuaineita, synteettistä kumia ja kangasta. Bentseeni on myrkyllistä ja aiheuttaa syöpää tavallisimmin leukemiaa.
Mutta erityisesti tämä vieläkin Suomen mediassa käynnissä oleva rasvasota liittyy siihen, kun julkisuudessa monet tunnetut toisinajattelijat kuten Antti Heikkilä ovat paljastaneet sen, että kolesteroli on luonnollinen ihmiselle kuuluva suoja-aine ja kovat rasvat todellisuudessa niitä terveellisiä. Mutta Suomen terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) pyrkii tekemään kaikkensa, jotta saisi Suomalaiset pysymään kovissa rasvoissa ja syömään teollisesti vaarallisilla menetelmillä valmistettua margariiniä leivän päällä, jossa on mm. bentseeniä.
Bentseeni (C6H6, bentsoli, sykloheksatrieeni) on kirkas ja helposti syttyvä neste, joka liukenee veteen (1,8 g/l 25 °C) ja sillä on miellyttävä ja makeahko tuoksu. Bentseeninleimahduspiste on −11 °C ja itsesyttymislämpötila 498 °C. Bentseeni on aromaattinen hiilivety ja tunnettu karsinogeeni. Sitä esiintyy maaöljyssä ja edelleen bensiinissä, mutta niin vähän, että sitä myös syntetisoidaan paljon. Sellaisenaan sitä käytetäänliuottimena.] Siitä valmistetaan mitä erilaisimpia aromaattisia yhdisteitä: mm. lääkkeitä, muoveja, värejä, räjähteitä, pesuaineita, synteettistä kumia ja kangasta. Bentseeni on myrkyllistä ja aiheuttaa syöpää tavallisimmin leukemiaa.