http://www.nwohavaintoja.blogspot.com/2924455.html>

tiistaina, marraskuuta 16, 2010

Suomalainen lakimies joutui pidätetyksi Länsirannalla Hebronissa Israelin sotilaiden toimesta



Suomalainen lakimies Viking Pentzin joutui Länsirannalla sijaitsevassa palestiinalaiskaupungissa Hebronissa Israelilaisten sotilaiden pidättämäksi.

Kesken rauhallisen aamun raskaasti aseistetut sotilaat pakottivat hänet sotilasjeepin kyytiin keskellä peltoa. Koko tapahtuma tallentui videokameralle.

Miehen tehtävänä oli tarkkailla, kun palestiinalaiset tekevät töitä oliivitarhalla.

- Palestiinalaiset menivät omille mailleen tekemään töitä. Alueella on israelilaisia, jotka asuvat siirtokunnissa ja ovat vallanneet palestiinalaisten omistamia maita. Meidän tehtävämme on tarkkailla tilanteita alueilla. Meillä on täällä tavallisesti suojeleva läsnäolo.

Pidätys tuli täytenä yllätyksenä.



- Minua ihmetytti. Yritimme pois, mutta sotilaat sanoivat, että tulkaa sotilasjeeppiin. Olemme kuitenkin puolueettomia tarkkailijoita ja normaalisti pääsemme aina pois paikalta. Katsomme tilanteita sivusta ja raportoimme eteenpäin, Pentzin kertoo.

- Ei ole koskaan tällaista pidätystä tapahtunut organisaation historiassa, koska organisaatiomme on erittäin arvostettu puolueeton humanitaarinen järjestö, hän lisää.

Alueella oli myös paikallisia aktivisteja, joista yksi sai haavan päähänsä pidätyksen yhteydessä.

- Kuulin, että yksi sotilaista oli lyönyt kiväärin perällä otsaan, mies kertoo.

Pidätyksen jälkeen alkoi lähes kymmenen tunnin odotus kuulustelutalossa.

- Olimme syytettyinä tunkeutumisesta suljetulle sotilasalueelle ja poistumiskäskyn noudattamatta jättämisestä. Meidät pidätettiin 9.30 aamulla ja pääsimme pois vasta noin seitsemän aikaan illalla.

Pentzin on ammatiltaan juristi, ja pidätys tuntui täysin perusteettomalta.

- Ensinnäkään se ei ole suojattua sotilasaluetta virallisesti. Toiseksi, mitään poistumiskäskyä ei meille tietenkään annettu, hän sanoo närkästyneenä

Jerusalemissa vuokralla asuva toimittajavaimo Vuokko Pentzin on pöyristynyt tapahtuneesta.

-Tarkkailijoiden annetaan yleensä tehdä työtä rauhassa, sillä he eivät puutu tapahtumiin, vaimo toteaa.

Pentzin kuuli miehensä kohtalosta vasta iltapäivällä ja eli epätietoisuudessa tunteja.

- Soitin ulkoministeriön konsulipäivystykseen ja paikalle hälytettiin myös lakimies. Vasta illalla sain kuulla hänestä, kun hänet vapautettiin.

- Palestiinassa tapahtuu kaiken aikaa raakuuksia, jotka eivät vaikenemalla lopu. Tällaisia välikohtauksia ei pidä painaa villaisella, koska se antaa väärän viestin pidättäjille.