http://www.nwohavaintoja.blogspot.com/2924455.html>

maanantaina, marraskuuta 15, 2010

Irlannin taloustilanne luultua heikompiKiehunta Irlannin talousvaikeuksien ympärillä ei hellitä, vaikka Irlannin valtionlainojen korot laskivat hieman viime viikolla.

Kiinteistö- ja asuntomarkkinoiden kuplan puhkeaminen ja ylisuureksi paisunut rahoitussektori syöksivät Irlannin talouden rajuun kurimukseen heti finanssikriisin alettua. Velkakriisistä suuri osa selittyy pankeille annetuilla valtaisilla valtion takauksilla ja valtiontalouden rakenteellisella alijäämällä.

Irlanti kiirehti ensimmäisenä maana heti Lehman Brothersin konkurssin jälkeen takaamaan kuuden irlantilaisen pankin noin 400 miljardin euron velat. Takauspäätös tehtiin syyskuun lopussa 2008.

Valtion takausvastuut nousivat 485 miljardiin euroon, kun niiden piiriin otettiin merkittävää toimintaa Irlannissa harjoittavat ulkomaalaisomisteiset pankit. Joulukuussa kaksi vuotta sitten valtio otti haltuunsa Anglo Irish Bankin ja pääomitti kahta muuta pankkia.

Pankkien pääomittaminen räjäytti Irlannin budjettialijäämän tänä vuonna peräti 32 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Ilman syyskuun 45 miljardin tukeakin alijäämä oli 12 prosenttia bruttokansantuotteesta. Valtiovarainministeriön arvion mukaan Irlanti voi joutua käyttämään pankkien pelastamiseen 50 miljardia euroa.

Yksinkertaisesti mitä enemmän valtio on alkanut takaamaan pankkiensa velkoja, on se vain lisännyt valtionvelkaa.

Toinen totuus on myös se, että jos kaikki valtiot saisivat velkansa maksettua niin tämän jälkeen ei olisi liikkeellä yhtään rahaa koska nykyinen rahajärjestemä perustuu velan ottamiseen yksityisomisteisilta pankeilta kuten IMF tai EKP.