http://www.nwohavaintoja.blogspot.com/2924455.html>

perjantaina, heinäkuuta 29, 2011

Bolivian presidentti vastustaa vesien yksityistämistäBolivian presidentti Evo Mendes vastustaa vesien yksityistämistä ja vaatii YK:ta puuttumaan asiaan.

"Vesi on elämää. Vesi on ihmisyyttä. Kuinka se voisi olla osa yksityistä liiketoimintaa?" kysyi Bolivian presidentti Evo Morales keskiviikkona kritisoidessaan sosiaalisia ja taloudellisia seurauksia pyrkimykselle vesivarojen yksityistämiseen useissa osissa maailmaa.

Yli kahdella miljardilla ihmisellä ei ole mahdollisuuksia kunnolliseen hygieniaan ja puhtaaseen veteen. Monet YK:n tutkimukset ovat osoittaneet tämän olevan yhteydessä vaarallisten tautien leviämiseen. Se on vakava este taloudelliselle ja sosiaaliselle kehitykselle.

Kansainvälinen yhteisö on ilmoittanut ottaneensa tavoitteekseen vähentää puoleen niiden ihmisten määrän, joilla ei ole puhdasta juomavettä ja kunnollista hygieniaa. Tavoitteeksi on asetettu vuosi 2015, mutta suunnitelman toteutumiseen ajallaan suhtaudutaan skeptisesti.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon totesi kyllä sen olevan väärin, että köyhät joutuvat maksamaan vedestään monin verroin rikkaita enemmän, mutta hän myös ilmoitti kantanaan: "Tehtäköön tämä selväksi: oikeus veteen ja hygieniaan ei tarkoita sitä, että veden olisi oltava ilmaista".

Presidentti Evo Morales, joka on karkottanut Boliviasta monikansallisia yhtiöitä, jotka pyrkivät vesivarojen yksityistämiseen, lähestyi asiaa aivan toisin. Hänen mukaansa puhdas vesi on perustarve, jonka pitäisi olla saatavilla kaikille, ei voitontavoittelun väline.
http://www.blogger.com/img/blank.gif
"Vesi on ihmisoikeus. Uskomme, etteivät korporaatiot voi tarjota parempia palveluita kuluttajille", sanoi Water and Food Watch -järjestön Kate Fried, "Vesihuolto voidaan toteuttaa tehokkaammin julkisen sektorin avulla".

Evo Moralesin mukaan Euroopan unionin maista vain Espanja tukee Bolivian näkemystä. "Jokaisen saatavilla pitäisi olla vettä", hän siteerasi Espanjan pääministeri José Luis
Rodríguez Zapateroa
.

lähde: Verkkomedia