Mediassa ollaan viime-aikoina kohistu ja käsitelty CIA:n entisen johtaja David Petraeuksen eroa.
Petraeus erosi viime viikolla CIA:n johdosta ilmoittaen syyksi "avioliiton ulkopuolisen suhteen" Petrauksen elämänkerran kirjoittajan Paula Broadwellin, 40, kanssa.
Petrauksen rakastajatar Paula Broadwell lausui Denverin yliopiston alumni-symposiumissa 26. lokakuuta muun muassa uskovansa, ettei monikaan ole tietoinen siitä, että Yhdysvaltain Benghazin-lähetystössä – joka oli myös CIA:n toimipiste – säilytettiin vankeina muutamaa Libyan puolisotilaallisten järjestöjen jäsentä, ja että isku tiloihin oli mahdollisesti yritys vapauttaa nämä vangit.
Iskun yhteydessä sai surmansa lähettilääksi mainittu Christopher Stevens ja kolme muuta amerikkalaista.
Stevensin rooli näyttää olleen toimia yhteyshenkilönä sekä värvätä terroristijärjestö-listalla olleita henkilöitä taistelemaan Syyrian hallitusta vastaan. Myös aseiden salakuljetusta lännen rahoittamille "kapinallisille", jotka yrittävät kaataa Syyrian hallitusta, ohjattiin Benghazin toimipisteen kautta.
Israelin kansallisen uutiskanava Arutz Sheva 7:n mukaan Broadwell väittää Petraeuksen tienneen Benghazin toimipisteen avunpyynnöstä 24 tunnin sisällä, mutta että Petraeus ei asemansa takia voinut puhua asiasta lehdistölle – ei myöskään syistä, miksi apua ei toimitettu, vaikka lähistöllä oli Delta-joukkoja sekä runsaasti Yhdysvaltain liittolaisille Isolle-Britannialle ja Turkille kuuluvia joukkoja, jotka olisi ollut mahdollista hälyttää apuun.
Toisin sanoen Benghazin toimipisteessä lienee toiminut jälleen yksi CIA:n salainen vankila eli "syväkuulustelukeskus".
Valtamedia on keskittynyt uutisoimaan tarinan seksiaspekteista muun muassa kertomalla kolmiodraamasta, jossa Broadwell on lähetellyt verhottuja uhkauksia sisältäviä sähköpostiviestejä Jill Kelleylle, jota piti kilpailijanaan – ja jättäen salaiset vankilat huomiotta.
Vähälle huomiolle ovat jääneet myös Petraeuksen pohdinnat vuonna 2010, jolloin hän senaatille antamassaan todistajanlausunnossa arvioi Yhdysvaltain suosivan Israelia tavalla, joka on omiaan lietsomaan anti-amerikkalaista mielialaa sekä lisäämään operaatioalueen levottomuuksia.
Petrauksen lausunto raivostutti ADL:n (Anti-Defamation League) siinä määrin, että sen johtaja Abel Foxman antoi kiihtyneen lausunnon Petraeuksen lausunnosta. Myös Israelissa ymmärrettiin, että Israelia on alettu pitää liittolaisen sijasta taakkana, mikä tuli esiin Mossad-johtaja Meir Daganin raportissa Knessetille, Israelin parlamentille.
Tapahtui Lähi-idässä mitä tahansa, Israel-näkökulmaa ei ole syytä unohtaa tarkastelussa. Israelilla on saattanut olla motiivinsa lisätä levottomuuksia alueella, jolloin sen arvo liittolaisena luonnollisesti kasvaisi.
Mikäli odotettu kongressin kuuleminen Benghazin tapauksesta – tai siitä uutisointi – keskittyy tutkimaan pelkästään Petraeuksen seksielämää, ollaan vahvasti sivupoluilla.
Näin ollen huomaammekin, että tämä seksi/eroskandaali on pistetty alulle pelkkänä peitetoimena ja livauttaa näin David Petraeus pois juuri ennen kun häntä oltaisiin pyydetty antamaan Libyassa tapahtuneen Yhdsvaltojen suurlähettilään murhaan liittyviä todistajalausuntoja.
Lähteet:
Verkkomedia: Verkkomedia
Alumni Symposium 2012 Paula Broadwell
Arutz Sheva 7: Broadwell: Petraeus knew of Benghazi plea for help
Rappler: Broadwell: Petraeus´s "biographer" ... and his undoing
For official use only until released by the armed services committee: Statement of general David H. Petraeus, U.S. Army
IPS: Foxman takes a swing at Petraeus
Haaretz: Mossad chief: Israel gradually becoming a burden on U.S.
Washingtons blog: Why did CIA director Petraeus suddenly resign... And why was the U.S. ambassador to Libya murdered
Valtamedia:
New York Post: Petraeus´s mistress accused of e-mail harassment of romantic rival
Washington Post: FBI probe of Petraeus triggered by e-mail threats from biographer, officials sayDaily Mail: "Stay away from my guy"
AP: Congress wants answers on Petraeus affair
Associated Press: CIA denies it detained militants in Benghazi