perjantaina, huhtikuuta 09, 2010
Digital economy bill - Iso-Britannian LEX NOKIA menossa läpi
7. Huhtikuuta Iso-Britannian internetsensuuria valmistelevalle "digital economy bill" lakiuudistukselle näytettiin vihreää valoa Englannin parlamentissa.
Lakiesityksen myötä internetpalveluntarjoajien on katkaistava kodin verkkoyhteys, mikäli yhteyden kautta on jaettu tiedostoja laittomasti. Mutta tämä onkin varsin käsittämättömintä, että sellaista asiaa kuin laitonta tiedostonjakamista ei oikeasti ole olemassa. Tässä tapauksessahan myös radiosta kuultu musiikki on myös tätä "varastamista", kun koko piratismin vastaista taitelua johtaa vain suuret ja ahneet tekijänoikeusjärjestöt, jotka keskittyvät ajamaan vain omia etujaan ja esittävät sitten ajavansa kulttuurintekijöiden/asiakkaidensa etuja.
Tässä maassa kaupallisen musiikin tekijänoikeuslobbaus on ollut lähinnä tekijänoikeus ja etujärjestöjen kuten Gramex ja TEOSTO harteilla, mutta siinä lauttasaaressa samassa rakennuksessa toimiva ÄKT (ääni ja kuvatallenne tuottajat) on myös tekijänoikeuslobbauksen suuri äänitorvi, kuten tämänpäiväisestä uutisesta voivat kaikki todeta.
Tässä valitettavasti syötetään jatkuvasti pajunköyttä ihmisille ja yritetään vakuuttaa, että piratismi söisi kulttuurintekijöiden leipää. Hollannissa tehtiin jo muutama vuosi sitten tutkimus, josta kävi ilmi se, että Hollannille tulee vuodessa n. yli 100 miljoonan euron hyöty piratismista.
Tämän piratismiin liittyvän totuuden tietävät myös tekijäinoikeusjärjestöt, levy-yhtiöt jne. Mutta, koska täytyyhän nyt monopolin pyöriä ja takoa voittoa, niin tämän vuoksi esim. musiikin kopioijat on pakko rinnastaa rikollisiksi tekijänoikeusmafioiden puolelta ja nämä tekijänoikeusmonopolit ovat aina pyrkineet provosoimaan piratismin harjoittajien olevan se taho, joka on myös syypää mm. tekijänoikeustuloilla elävien taiteilijoiden köyhyyteen ja tämä kyllä on näyttänyt toimivan agressiivisen lobbaustyön kautta.
Kyllä pankkirosvotkin voisivat ajaa omaa asiaansa kertomalla ajavansa köyhän kansan etuja ja tilittää heille useiden miljoonien eurojen ryöstösaaliistaan muutaman euron vuodessa, mutta silloin ne pankit pitäisi pystyä putsaamaan talousrikollisen keinoilla, niin että rahvas ei huomaa tätä ryöstöksi. Siihen ei toimiakseen tarvittaisi sen jälkeen mitään muuta kuin esittää tilittävänsä yli 90 % keräysvaroista hyväntekeväisyyteen ja ilmoittaa tämän toiminnan köyhän kansan etujen ajamiseksi. Mutta myöskin kiinnijäämisen riski on aina pienempi, kun ei rahankerääjillä ole tilinpitovelvollisuutta ja tekijänoikeusmonopolit nauttivat tätä koskemattomuutta myös Suomessa.
Suurin musiikintekijöiden tekijänoikeusmonopoli maailmassa on Yhdysvaltalainen RIAA.
RIAA on saanut paljon kritiikkiä haastamalla yksityisiä ihmisiä oikeuteen piratismista. RIAA on haastanut ihmisiä, joilla ei ole tietokonetta tai internet-yhteyttä, oikeuteen laittomasta musiikin jakamisesta vertaisverkossa. Tällaisten tapauksien takia RIAA on joutunut hyvin ikävään valoon ja edellämainittu toiminta muistuttaa täysin mafiamaista ja järjestäytynyttä toimintaa.
Tunnisteet:
digital economy bill,
Englanti,
Gramex,
iso-britannia,
kulttuuri,
laiton,
lobbaus,
p2p,
piratismi,
RIAA,
tekijänoikeus,
TEOSTO,
tiedoston siirto,
tuotanto,
vertaisverkko,
ÄKT