http://www.nwohavaintoja.blogspot.com/2924455.html>

perjantaina, huhtikuuta 27, 2012

Suomalainen eläkeyhtiö sijoittaa ydinaseisiinJuuri tuoreen asevientiraportin mukaan yksi suomalainen eläkeyhtiö sijoittaa varoja rahastoihin, jotka puolestaa sijoittavat rahaa ydinaseita valmistavien yritysten osakkeisiin. Rauhan ja turvallisuuden tutkimusverkoston, Safer-Globe Finlandin mukaan näitä yhtiöitä ovat mm.

- Suomen evankelis-luterilaisen kirkon eläkerahasto
- Kuntien eläkevakuutusyhtiö Keva
- ammattiliitto Pro
- Nordea

Pelkästään Ilmarinen, jonka vastuulla on lähes 900 000:n suomalaisen lakisääteinen eläketurva, on sijoittanut viime vuosina eläkevaroja suoraan kolmeen ydinaseita tuottavaan yritykseen: EADS, BAE Systems ja Finmeccanica.
Ammattiliitto pro taas kiistää sijoittaneensa ydinaseteollisuuteen ja sanoo, että sijoittaa vain eettisesti hyväksyttyihin rahastoihin.

Rauhan ja turvallisuuden tutkimusverkoston SaferGlobe Finlandin tekemän Suomen asevienti 2010 -raportin mukaan suomalaisten eläkerahoilla tuetaan suoraan tai epäsuorasti ydinaseteollisuutta. Ammattiliitto Pron katsottiin tekevän sijoituksia epäsuorasti, kun se käytti rahastoyhtiöitä, joiden valikoimassa oli mm. ydinaseisiin sijoittavia rahastoja.

Raportin tiedot perustuvat useisiin lähteisiin. Muun muassa kansainvälisesti arvostettuun Don’t Bank on the Bomb -raporttiin, johon on listattu rahastoyhtiöitä ja yrityksiä, joilla on liittymiä ydinaseteollisuuteen.

Lähde: YLE