http://www.nwohavaintoja.blogspot.com/2924455.html>

lauantaina, elokuuta 13, 2011

Breivik soitti poliisille kymmeniä kertoja antautuakseenAnders Breivikin asianajajan mukaan Breivik soitti Utøyan saarelta poliisille kymmeniä kertoja antautuakseen. Breivik oli soittanut puhelunsa tekoa tehdessään ja jatkanut puheluiden välillä taas ampumista. Lopulta 69 ihmistä sai surmansa työväenpuolueen kesäleirillä. Lippestad sanoi Breivikin harkinneen itsemurhaa tekonsa aikana, jota hän itse kutsuu operaatioksi, mutta oli päättänyt jatkaa sitä kunnes poliisi saapui.

Sekä henkiinjääneet että uhrien omaiset ovat arvostelleet poliisia sen välinpitämättömyydestä tapahtumaan reagoimisessa. Poliisilta kesti 1 h 19 minuuttia puuttua tapahtumiin saarella ja pidättää ampuja. Poliisit valitsivat pitemmän reitin ja matkasivat 3,64 km päästä Utøyan saarelta – noin 3 km pidemmältä, kuin lyhyin matka olisi mahdollistanut.

Poliisin käyttämä vene olikin vuotanut heti vesille päästyä ja poliisiosasto tarvitsi kahden yksityisveneen apua päästäkseen saarelle. Poliisia on myös kritisoitu siitä, ettei se käyttänyt operaatiossaan saatavilla ollutta toimittajien helikopteria eikä armeijan helikopteria.

Norjan poliisi on kiistänyt kritiikin aiheettomana sekä Oslon tapahtumien että Utøyan ampumistapauksen osalta ja sanoo, ettei se olisi niissä olosuhteissa kyennyt toimimaan nopeammin.Perjantaina Norjan pääministeri Jens Stoltenberg esitteli uuden tutkintakomission, joka alkaa tutkia tapausta. "Meidän on kerättävä tieto näistä terroristihyökkäyksistä. Tavoitteenamme on, ettei koskaan enää. Tavoitteemme on lisätä turvallisuutta", hän kertoi toimittajille.

Lähde: Verkkomedia.org