http://www.nwohavaintoja.blogspot.com/2924455.html>

tiistaina, toukokuuta 20, 2014

Piraattien saavutukset europarlamentissaMitä piraatit tekisivät EU-parlamentissa? Teot puhuvat puolestaan. Tämä artikkeli on julkaistu alun perin Pirate Times -verkkosivustolla. (Kuva: CC-zero)

”Olemme  hyvin ylpeitä monista saavutuksissamme Brysselissä, vaikka meillä onkin  ollut parlamentissa vain kaksi edustajaa 750:stä eli 0,27 prosenttia  äänivallasta.” – Christian Engström, Ruotsin piraattipuolueen  europarlamentaarikko
Vuoden  2009 eurovaaleissa Ruotsin piraattipuolue sai 7,1 prosenttia äänistä.  Christian Engströmistä tuli ensimmäinen piraatti europarlamentissa, ja  hän sai seurakseen Lissabonin sopimuksen voimaantultua Amelia  Andersdotterin vuonna 2011. Piraattiparlamentaarikot ovat saaneet paljon  aikaan.Piraattiparlamentaarikkojen neljä suurinta saavutusta:
ACTA:n pysäyttäminen

Työskentelemällä ahkerasti EU-parlamentissa, ja ulkopuolisten mielenosoitusten tukemina (erityisesti Puolassa), parlamentti kaatoi ACTA-sopimuksen vuonna 2012. ACTA oli kauppasopimus, joka olisi leikannut Internetin vapautta, sallinut tulliviranomaisten kaivella kiintolevyjä / puhelimia / muistitikkuja, ja antanut tekijänoikeusteollisuudelle lisää valtaa heidän taistelussaan tiedostojen jakajia vastaan.

”Kolmesta poikki” -lakien pysäyttäminen

EU:n  telemarkkinapaketti johti osaltaan siihen, että EU-parlamentti edellytti, että jos jonkun Internet-yhteys katkaistaisiin tiedostojen jakamisen vuoksi, se voi tapahtua vasta oikeudenkäynnin jälkeen. Tämä muutos oli yksi asioista, joita Christian Engström auttoi runnomaan läpi paketin valmistelun loppusuoralla. Tämä muutos teki Ranskan  ”Hadopi”-laista, ”kolmesta poikki” -sääntöineen, täysin hampaattoman. Hadopi-virasto  on lähettänyt miljoonia varoituskirjeitä, mutta onnistunut katkaisemaan vain yhden tiedostojen jakajan verkkoyhteyden kahdeksi viikoksi, ja nyt Ranskassa puhutaan koko järjestelmän lakkauttamisesta.

Vihreiden parlamenttiryhmä kopioi piraattien tekijänoikeuskantoja
Piraattien europarlamentaarikot päättivät liittyä Euroopan parlamentissa Vihreät / Euroopan vapaan allianssi -ryhmään. Marraskuussa 2011 ryhmä päätti omaksua Ruotsin piraattimeppien tavoitteet tiedostojen jakamisen suhteen.

Verkkoneutraliteetin turvaaminen

Piraattiedustajat ovat ahkerasti työskennelleet verkkoneutraliteetin puolustamiseksi, ja vastustaneet ajatusta ”erityisten palveluiden” etuajo-oikeudesta Internetissä.  Äänestyksessä torstaina 3. huhtikuuta joukko keskustavasemmistolaisia ja liberaaleja europarlemntaarikkoja kannatti muutoksia, joiden avulla estettiin palveluntarjoajia manipuloimasta verkkoliikennettä tai estämästä pääsyä tietyille verkkosivustoille.
Neljän suuren saavutuksen lisäksi Engström ja Andersdotter ovat puuttuneet moneen muuhunkin asiaan:
 • Puolustaneet ihmisten oikeutta päättää heitä koskevien henkilötietojen käytöstä (tämä työ saatetaan päätökseen seuraavan vaalikauden aikana tietosuojauudistuksen yhteydessä).
 • Edistäneet näkövammaisten oikeutta päästä käsiksi kirjallisuuteen. Aiemmin voimassa on ollut tekijänoikeuksien poikkeus, joka salli kirjallisten töiden muuttamisen saavutettavampaan muotoon (kuten kohokirjoitukseksi), mutta näitä ei  saanut jakaa kansallisten rajojen yli. Nyt ”Euroopan parlamentti on ilmaissut vahvan tukensa sitovalle kansainväliselle sopimukselle WIPO:n puitteissa”.
 • Parantaneet niin kutsuttujen orpoteosten saatavuutta. Syyskuussa 2012 EU-parlamentti hyväksyi direktiivin, joka lisäisi sellaisten töiden digitalisointia, joiden oikeudenhaltijat eivät ole tiedosa (valitettavasti edelleen ehdolla, että tekijänoikeuskorvauksia judutaan maksamaan, jos oikeudenhaltija myöhemmin löytyy).
 • Työskennelleet kasettimaksuja vastaan ja saaneet näkökulmalleen tukea monilta muiltakin europarlamentaarikoilta.
 • Aikaansaaneet tavaramerkkisäännöksiin poikkeuksen, jonka mukaan tavaramerkin omistaja ei voi missään tilanteessa kieltää käyttämästä merkkiään taideteoksissa, yhteiskunnallisessa mielipiteenilmaisussa, tuotevertailuissa tai -arvosteluissa.
 • Edistäneet sitä, että SWIFT-sopimus jäädytettiin toistaiseksi. SWIFT:n tarkoitus oli sallia Yhdysvalloille täysi pääsy kaikkiin europpalaisiin tilisiirtoihin, mutta he keräsivät enemmän tietoa kuin alunperin sovittiin.
 • Edistäneet sitä, että parlamentti tuomitsi Visan, MasterCardin ja Paypalin väärinkäytökset, kun nämä aiemmin estivät joidenkin asiakkaidensa maksuliikenteen: parlamentti ”katsoo,  että on yleisen edun mukaista määritellä objektiiviset säännöt,  joissa  kuvataan olosuhteet ja menettelyt, joiden mukaisesti   korttimaksujärjestelmät voivat yksipuolisesti kieltäytyä   korttimaksumahdollisuuden myöntämisestä”.
 • Edistänyt hintakattoa matkapuhelinten roaming-maksuille Euroopassa. Valitettavasti maksut ovat yhä erittäin korkeat, jopa 20-kertaiset verrattuna valtion sisäiseen mobiililiikenteeseen.
 • Työskennellyt tietosuoja-asetuksen parissa, jotta EU:n alueelle saataisiin yhtenäiset säännökset henkilötietojen suojasta. Big data -yritysten lobbaus on ollut ”erittäin tiivistä”, sillä ne yrittävät tehdä tietosuojasääntelystä mahdollisimman hampaatonta.
 • Työskennellyt tupakkadirektiivin löyhentämiseksi, sillä direktiivi uhkasi rajoittaa nuuskan, sähkösavukkeiden ja vaporisaattorien saatavuutta.
 • Työskennellyt kansallisten teleyritysten monopolistisia käytäntöjä vastaan, ja vaatinut nopeita tietoliikenneinvestointeja.
 • Pyrkinyt parantamaan kansalaisten pääsyä tutkimustuloksiin, sekä selkeyttänyt ja lisännyt avoimuutta tutkimustyöhön liittyvien patenttien osalta.
 • Edistänyt ”digitaaliset vapaudet” huomioonottavaa ulkopoliittista strategiaa, jonka EU on nyt ottanut käyttöön ulkopolitiikassaan.
 • Ollut lisämässä tekijänoikussännösten valmistelun avoimuutta ja demokraattisuutta. Lausuntokierrokset on avattu lobbareiden lisäksi kansalaisille. Tämän myötä julkiseen lausuntokierrokseen saatiin yli 11 000 vastausta.
 • Lisännyt EU-parlamentin toiminnan avoimuutta ja avannut europarlamentaarikon työtä suurelle yleisölle Exile6e-verkkovideosarjan kautta.
Tämä listaus saavutuksista (ja joistakin keskeneräisistä hankkeista) ei ole täydellinen, mutta se kertoo osaltaan siitä, mitä piraattien europarlemntaarikot ovat tehneet EU-parlamentissa päättymässä olevalla kaudella.Tästä siis näemme, miten suuri vaikutus piraateilla on ollut europarlamentissa. Mutta tämä Ruotsin piraattipuolueen eurovaalijytky näitti kuitenkin äänestystulosten osalta olleen puhdas vahinko. Sillä 2010 vuoden Ruotsin eduskuntavaaleissa piraatit saivat enää vain 0,65 % äänistä ja jäivät kokonaan ilman edustajia.

Ei ole juuri mitään järjellistä selitystä sille, että mikä saisi tällaisen erityisesti nuorten internettiä ja tietokoneita käyttävien nuorten suosikkipuolueen kannatuksen romahtamaan näin totaalisesti. Kuvassa Köyhien Asialla pienpuolueen puheenjohtaja Terttu Savola.

Sillä ääntenlasku on tapahtunut myös Suomessa jatkuvalla vaalivilpillä, että jos äänestät esim. Piraatteja tai Itsenäisyyspuoluetta. Niin Tieto Oyj rekisteröikin äänenne jollekin kilpailijapuolueelle kuten vasemmistoliitolle. 

 Näin kävi mm. Köyhien Asialla pienpuolueen puheenjohtaja Terttu Savolalle 2007 eduskuntavaaleissa, kun hän meni kysymään silloiselta Tietoenatorilta, että minne hänen äänensä oikein meni. Hän oli äänestänyt itseään, mutta ääni menikin vasemmistoliiton kilpailevalle ehdokkaalle. Että tässä siis näemme sen, että voiko tähän Suomen sisäiseen Tieto Oyj:n ylläpitämään vaalilaskentajärjestelmään luottaa. 


Mark Twain sanoi jo aikoinaan, että "jos äänestäminen oikeasti vaikuttaisi asioihin, niin päättäjät eivät antaisi ihmisten äänestää" ja tämä pitää täysin paikkansa.

Jokatapauksessa nämä nyt käynnissä olevat eurovaalit ovat kuitenkin protestivaalit ja niiden kuuluisi myös tuottaa oikeanlaista muutosta, mutta sellaista ei synny, jos Tieto Oyj jatkaa vanhan kaavan vaalitulosten väärentämistä.

Mutta jokaisella äänestäjällä on lain mukaan oikeus saada tietää, että minne heidän äänensä on mennyt. Eli Tieto Oyj:ltä saa siitä tiedon, jos sinne osaa ottaa yhteyttä. 

Varsinkin nämä EU-kriittisille pienpuolueille laitetut äänet olisivat kaikkein mielenkiintoisimpia tutkimuskohteita.  

Tieto Oyj:n yhteystietoja: 


Tieto Finland Oy
Kumpulantie 11
P.O.Box 156
FI-00521 Helsinki
Finland
p.
+3582072010
f.
+358986261440
Tieto Finland Oy
Aku Korhosen tie 2-6
P.O.Box 38
FI-00441 Helsinki
Finland
p.
+3582072010
f.
+358207266966
Tieto Finland Oy
Radiokatu 5
P.O.Box 81
FI-00241 Helsinki
Finland
p.
+358914801
f.
+35891483272
Tieto Finland Oy
Kaupintie 3 E
P.O.Box 8
FI-00441 Helsinki
Finland
p.
+3582072010
f.
+358986262715
FD Finanssidata Oy
Aku Korhosen tie 2-6
P.O.Box 38
FI-00441 Helsinki
Finland
p.
+3582072010
f.
+358207266966
TietoIlmarinen Oy
Porkkalankatu 1
P.O. Box 210
FI-00181 Helsinki
Finland
p.
+3582072010
f.
+358207268285
Tietokarhu Oy
Työpajankatu 9 D
P.O. Box 107
FI-00581 Helsinki
Finland
p.
+358205496500
f.
+358205496520
Päälähteet: