http://www.nwohavaintoja.blogspot.com/2924455.html>

maanantaina, elokuuta 30, 2010

Frank Johanssonin blogi kuohuttaa IsraelissaAmnestyn Suomen johtajan Frank Johanssonin Israel-kriittinen blogikirjoitus kuohuttaa tunteita Israelia myöten. Kansainvälisestikin luetun maltillisen Jerusalem Post -lehden tiistaisessa laajassa artikkelissa israelilaisen NGO Monitor -järjestön johtaja vaatii jopa Johanssonin eroa.Iltalehden verkkosivuilla julkaistussa, nyt jo poistetussa "Israel on nilkkimaa" -blogissa Johansson kirjoittaa keskustelustaan ystävänsä kanssa.

-Ystäväni, joka työskentelee Israelissa, oli käymässä ja puita vajaan kasatessa päästiin hänen lempiaiheeseensa. Usean vuoden pyhässä maassa oleskelun jälkeen, hän on tullut siihen tulokseen, että "Israel on nilkkimaa". Omien vierailujeni perusteella, jotka ajoittuvat 1970-luvulle ja 1990-luvun loppuvuosille olen aika samaa mieltä, kirjoittaa Johansson mainiten myös israelilaisten sotilaiden "v-mäisyyden".

Jerusalem Post sai vinkin blogista suomalaiselta Tundra Tabloids -sivustolta, joka seuraa Israel-vastaista kirjoittelua suomalaisessa mediassa. Jerusalem Post kääntää ilmaisun "nilkkimaa" suomalaisbloggaajan käännöksen mukaisesti ilmaisuksi "scum state", joka olisi sanatarkasti käännettynä lähinnä "roskavaltio". Johanssonia haastatelleen lehden mukaan Amnesty-pomo seisoo sanojensa takana.

Jerusalem Postin mukaan Johansson perusteli kirjoitustaan puhelinhaastattelussa omilla kokemuksillaan israelilaisista sekä sillä, että Israel on "toistuvasti rikkonut kansainvälistä lakia". Johanssonin mielestä hänen kirjoituksensa eivät ole juutalaisvastaisia. Hän mainitsee ylistävänsä blogissaan israelilaisten sotaveteraanien perustamaa Breaking The Silence -järjestöä, joka kerää sotilaiden omia todistuksia sotarikoksista.

Johanssonin mukaan hän kirjoittaa blogiaan yksityishenkilönä, ei Amnestyn Suomen johtajana. Tämä on Jerusalem Postin mielestä kuitenkin ristiriidassa sen kanssa, että Johansson nimenomaan esitellään Iltalehden sivuilla Amnestyn johtajana.

Israel-myönteisen NGO Monitor -järjestön johtaja Gerald Steinberg tuomitsee Jerusalem Postin haastattelussa Johanssonin kirjoituksen. Steinbergin mukaan Amnesty järjestönä osallistuu Israelin mustamaalaamiseen. Steinberg vaatii Amnestyn johtajaa Salil Shettyä tuomitsemaan Johanssonin "moraalittoman" lausunnon ja jäädyttämään suhteet Suomen osastoon siihen asti, että Johansson eroaa.

Kansainvälisen Amnestyn edustaja kommentoi lehdelle, että Amnesty ei ikinä käyttäisi vastaavaa ilmaisua Israelista tai mistään muustakaan valtiosta. Edustaja ei kommentoinut, tullaanko Johanssonia "rankaisemaan" jollain tavalla lausunnon vuoksi.

Suomen Amnesty ei ole halunnut kommentoida kirjoitusta, koska Johansson järjestön mukaan kirjoittaa yksityishenkilönä. Suomen Amnestyn edustaja korosti lehdelle, että Suomi tuomitsee antisemitismin ja maalla on hyvät välit Israeliin.

Iltalehdestä kerrotaan Uudelle Suomelle, että Frank Johansson on itse poistanut kohua herättäneen bloginsa netistä. Iltalehdestä huomautetaan myös, että jokainen blogikirjoittaja on itse vastuussa teksteistään.

Johansson kommentoi kohua Uuden Suomen haastattelussa täällä.

Lähteet: Uusi Suomi, Iltalehti